artikel

Køb bolig på tvangsauktion

Der er mange muligheder for at købe bolig. De fleste køber en bolig via ejendomsmæglere og hjemmesider, men der findes også en mindre kendt metode, der dog ofte er billigere. Hvis man ikke er bange for et projekt, er der nemlig penge at spare på tvangsauktioner.

Mange boliger sendes på tvangsauktioner, og det er derfor muligt at købe en billig bolig, der dog ofte vil kræve noget renovering. Det er ikke kun muligt at købe til dig selv, men også at købe en bolig og sælge den videre. Uanset hvad vil det dog kræve ordentlige papirer.

Hvis du køber bolig på en tvangsauktion skal du sørge for enten transport- eller auktionsskøde.

Transportskøde eller auktionsskøde?

Først og fremmest: Hvad er forskellen her? Den centrale forskel er, at et transportskøde ikke oprettes i tinglysningssystemet og laves som et fysisk dokument. Dette er alt sammen modsat et auktionsskøde – og mange andre skøder.

Derudover underskrives et transportskøde som et almindeligt juridisk dokument og bruges som bilag. Et auktionsskøde skal til gengæld udstedes af retten.

Hvad er tinglysning?

Tinglysning er registreringen, efterprøvningen og offentliggørelsen af rettigheder over ting som ejendom, køretøjer og ægtepagter. I denne forbindelse er det kort fortalt en måde, hvorpå du kan sikre gyldighed og beskyttelse i forbindelse med et køb af bolig.

Et auktionsskøde skal som tidligere nævnt tinglyses. Tinglysning koster penge, som du heldigvis kan undgå med et transportskøde, der ikke skal tinglyses. Dette skyldes, at transportskødet er et midlertidigt bilag, der bruges for dig, der køber ejendom på tvangsauktion og derfra sælger det videre. Så et transportskøde er et bilag, hvori der overdrages en ret til at tinglyse et egentligt auktionsskøde til den person, der nu køber fra dig.

Få hjælp til skødet

Hvis du ikke er en rigtig jura-ørn, så er det en god idé at hyre noget professionel hjælp. Der findes mange advokater, der kan hjælpe dig i forbindelse med salg og køb af boliger, og dette inkluderer også køb på tvangsauktion. De kan hjælpe dig med at få styr på enten et transport- eller auktionsskøde.

Det vil naturligvis betyde en ekstra udgift, men det kan være det værd, hvis du vil undgå en masse besvær med købs- og salgsprocessen.

Hvorfor finder en tvangsauktion sted?

Måske overvejer du, om det nu også er smart at købe hus på en tvangsauktion. Man kan få indtrykket af, at det kun er faldefærdige huse, som sælges der. Det er dog ikke tilfældet. Boliger er på tvangsauktion, fordi kreditorer kan tvinge en boligejer til at sælge deres bolig, hvis kreditorerne ikke bliver betalt og ønsker at få deres penge tilbage så hurtigt som muligt.

Selve boligen kan dermed sagtens være i god stand. Ejerens mangel på penge vil dog ofte betyde, at boligen vil kræve lidt mere arbejde end en almindelig bolig, som du finder via en ejendomsmægler. Her må du selv vurdere, hvor stor en mundfuld du vil gabe over.